Öppen spis på väggen Arlington svart
Information om våra eldstäder

Njuta av en etanolkamin en kall och grå fredag

En Fredagskväll som denna brukar man sitta vid TVn och njuta av en trevlig film, men det gör inte jag idag. Jag sitter istället i soffan med vår skorstensfria eldstad på högsta hugg. Vi njuter fullt av denna kamin och är väldigt nöjda med den under kalla vinter, vår eller höstdagar då man vill ha lite extra värme i vardagsrummet. Oavsett om ni är intresserade av en etanolkamin som står på golvet, väggen eller en stor kamin kan det vara roligt att kolla igenom vilket utbud vi har att erbjuda.

Det är många saker som gör en etanolspis trevlig att kolla på. Då en vanlig braskamin i de flesta fall inte har ett utseende likt ett konstverk är detta ingen ovanlighet hos en skorstensfri kamin. En Eldstad utan skorsten brinner i de flesta fall mycket lugnare än en braskamin. Dock kommer en kamin som använder alkohol, i detta fallet bioetnaol som bränsle aldrig att bli lika effektiv som en braskamin. För att skapa cirka 2-3 kW behöver en etanolkamin ha en brännare på cirka 1 liter och skalan är linjär, så en brännare på 2 liter kan nå cirka 4-6 kW och självklart har formen på brännaren också stor betydelse i denna fråga.

Ifall ni har svårt att bestämma er för ifall ni skall installera en braskamin eller en skorstensfri kamin kan det vara smart att jämföra lite fördelar och nackdelar.

Fördelar för en etanolkamin

  • Kräver ingen installation av en skorsten, och väldigt enkel montering.
  • Kräver inga tillstånd och vanligen är de enkla att flytta.
  • Prisvärda kostar några 1000-lappar medan en braskamin kan kosta väldigt mycket mer och speciellt när man räknar in arbetskostnaden för skorsten och allt.

Nackdelar med en etanolkamin kontra en braskamin

  • Avger mindre värme
  • Högre kostnad per kWh

Det finns säkert en hel drös nackdelar och fördelar med de båda sorterna av kaminerna.

Vi vill gärna rekommendera en av våra nya kaminer som vi har ett väldigt bra pris på nu och det är Birkdale.

Bioetanolkamin i modern design Birkdale
Birkdale är en vanlig bioetanolkamin i en väldigt modern design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *