Oblosk etanolkamin golv brinner fint
Information om våra eldstäder

Information om eldstäder som drivs på bioetanol

Allmän information om val av eldstad utan skorsten

När det gäller uppvärmning finns det inget som slår känslan av en riktig eldstad. Hälla upp ett glas vin med sina vänner medan lågorna dansar på ett fantastiskt sätt. Inget fel att tillbringa en kall vinternatt på detta sätt.

Ni som idag har en eldstad som drivs på ved känner till din tråkiga sida med att hugga ved, städa upp aska, irriterade ögon samt att man luktade rök i några timmar efteråt. För att inte nämna att många människor inte ens har möjlighet att installera en eldstad, såsom många som bor i lägenheter, hyresgäster och de som bor i områden där det finns förbund som begränsar dem från att ha en eldstad (eg. Några regnskogsområden). Slutligen är det också en fråga om pengar. Eldstäder kan vara dyra att köpa och det tillkommer tyvärr extra kostnader i form av skorsten som måste uppfylla de rådande kraven.

En eldstad utan skorsten som drivs på bioetanol kallas även för miljövänliga eldstäder. Utomlands kallas de för ”enviromental friendly fireplaces” och vanligen har de en innovativ design. De använder endast bioetanol som bränsle vilket brinner utan lukt, rök och sot. Ni slipper irriterande rök, aska samt glöd. Ni slipper självklart den dyra kostnaden av att installera en skorsten. Ni klarar av att montera upp er bioetanolspis på en kvart utan några som helst problem.

Många personer har fått uppfattningen om att en eldstad utan skorsten inte avger samma mängd värme som en braskamin, eller någon värme över huvud taget. De avger en del värme men inte i samma utsträckning som riktig eldstad. Dock beror mängden värme som avges av en eldstad utan skorsten på många faktorer, såsom den omgivande temperaturen i rummet vid tiden, kvaliteten på det bränsle som används, storleken på rummet osv … men i genomsnitt avger våra eldstäder cirka 2-3 kW vilket kan värme ett rum på cirka 20 kvm.

Attraktiva, innovativ och koldioxidneutral, är det inte svårt att se varför eldstäder utan skorsten har blivit väldigt populärt. Vi har gjort upp en lista som kan vara bra att gå igenom innan ni köper en etanolkamin. Listan är några frågor som kan vara bra att tänka igenom.

1. Vilken funktion er eldstad skall ha

Ni måste bestämma om er eldstad skall användas för uppvärmning eller för att skapa en trevlig atmosfär. Detta kommer att avgöra vilken typ av modell och storlek ni behöver på spisen. Ifall ni endast skall använda eldstaden för uppvärmning rekommenderar vi en braskamin. Eldstäder med mindre brännare än 1 liter köps vanligen för dekoration och inte för någon värmetillförsel. Eldstäder med större brännare dock i allmänhet stråla mycket mer värme och håller längre innan det måste tankas.

Tänk också på om du föredrar en väggkamin eller en fristående modell som är mer portabel. En fristående kamin eller spis kan ni enkelt flytta mellan de olika rummen. Om du planerar att använda den öppna spisen utomhus för en uteservering område, se till att den enhet du köper har utformats för att tåla väder och vind. Vädersäkra eldstäder kräver användning av en särskild typ av rostfritt stål och om eldstaden är designat för inomhusbruk är det inte säkert att garantin gäller ifall den går sönder utomhus.

2. Priset på er eldstad

Innan ni bestämmer er för att köpa en etanolkamin kan de vara bra att tänka över hur mycket pengar man är villig att spendera. En eldstad utan skorsten kan kosta alla från 1 000 kr till 30 000 kr och de väldigt exklusiva märkena ännu mer. När ni jämför eldstäder med varandra är det viktigt att ta hänsyn till material, brännarens kapacitet, säkerhet och med mera.

Vissa enheter kan tyckas vara stort värde eftersom de är stora i storlek externt men de kan också ha mycket små brännare inne som inte avger mycket värme. När det gäller material som används, se till att alla glaskomponenter har härdat och att det stål som används antingen är rostfritt eller någon form av behandling eller pulver lackerat järn.

Även om det är sant att dyrare produkter inte nödvändigtvis är bättre, bör du leta efter ett billigare alternativ om det inte kompromissar med säkerhet och kvalitet. Pålitliga företag som är övertygade om kvaliteten på deras produkter kommer att erbjuda dig en garanti på sina poster.

3. Kvalitet på er eldstad, utländska standarder

Det finns för närvarande inga standarder i Sverige att specifikt reglerar dessa eldstäder, bör du välja en som har producerats av en tillverkare som uppfyller relevanta internationella standarder. Dessutom bör det poängteras att företag vars produkter uppfyller normerna i andra länder är av bra kvalité då vi inte har några standarder på etanolkamin i Sverige. (t.ex. TUV standard i Tyskland).

4. Säkerhet

Medan bioetanol eldstäder är helt säkra när de används på rätt sätt och för sitt avsedda ändamål, tänk på att öppna eld och brandfarliga vätskor har alltid risken för personskador och materiella skador så du måste behandla dem med respekt och omsorg.

En trevlig skorstensfri kamin som många av våra kunder har blivit förtjusta i är Salcombe skorstensfri kamin svart.

Skorstensfri kamin i svart färg Salcombe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *