Hur miljövänliga är etanolkaminer
Information om våra eldstäder

Hur miljövänliga är etanolkaminer

Är etanolkaminer miljövänliga?
Vi människor har alltid varit förtjusta i olika form av eld. I flera århundraden har eld av olika slag varit en samlingsplats för oss människor. Och för många år 100 år sedan var eld inte en faktor för trivsel utan för överlevnad.

Nu på senare år har vi människor börjat värna och försöka att inte förorena miljön i samma utsträckning som vi gjort innan. Nu försöker vi bygga miljövänligt och ta hand om miljön för att lämna ett trevligt arv till nästa generation. Som en extra spark i baken har etanolkaminer införts som det miljövänliga valet när ni ska välja kamin.

Då till den stora frågan: hur miljövänliga är verkligen en etanolkamin?

För att kunna ge det bästa svaret på denna fråga kommer vi att gå igenom två stycken punkter.

  • Produktionen av etanolspisar.
  • Bränslet bioetanol som brinner utan lukt och rök.

Tåg har fått stämpeln av regeringar att de är det mest miljövänliga transportmedlet förutom cykel. Men man berättar aldrig hur tåg produceras. Det tar flera år att tillverka tåg och de består av en massa olika komponenter. Efter att man undersökts hur tågen har producerats har man kommit fram till att de inte var så värst miljövänliga i slutändan och då kommer vi till frågan hur miljövänliga är eldstäder utan skorsten?.

Ifall vi jämför med en vanlig braskamin så har en etanolkamin en lite enklare konstruktion. En etanolkamin har inga tekniska punkter såsom en braskamin med ventilation och skorsten. När man tillverkar något som är enkelt och inte utrustad med en massa olika komponenter blir produktionen mer miljövänlig. Det blir svår för oss att dra en slutsats ifall en etanolkamin är mer miljövänlig än en braskamin men då antalet komponenter är färre och konstruktionen inte lika avancerad gör vi en kvalificerad gissning på att de är mer miljövänliga.

Bioetanol som har fått smeknamnet det “gröna bränslet”

Efter att ni har installerat er kamin är det dags att tända den. En etanolkamin använder bioetanol som bränsle, men varför har det fått smeknamnet det miljövänliga bränslet. Precis som ved kommer etanol från naturen, och det är dessutom förnybar energi. Bioetanol tillverkas av majs, potatis och cellulosa. Detta är i huvudsak denaturerad alkohol som brinner rent utan produktion av farliga partiklar såsom sot, rök eller lukt.

Det finns skillnader i utsläpp mellan en etanolkamin och en braskamin vi har inga siffror som vi kan publicera på det. Dock råder det ingen tvekan om att etanol är mer miljövänligt vid förbränning än trä. Utsläppen innehåller en liten mängd koldioxid, vatten och värme, vilket gör etanolkaminer till mycket miljövänliga.

En trevlig och populär eldstad som är väldigt miljövänlig är Marlow stor eldstad på väggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *