Vägghängd kamin utan skorsten
Information om våra eldstäder

Skorstensfria kaminer och dess användningsområden

Vad används skorstensfria kaminer till och vad är en skorstensfri kamin?

Idag finns det två stycken olika sorters kaminer och det är braskaminer och skorstensfria kaminer. Skillnaden mellan dem är att braskaminer använder sig av ved som vid förbränning inte så värst rent och därför är man tvungen att installera en skorsten. En braskamin avger mängder av rök och aska vilket man inte vill få in i huset medan en skorstensfri kamin som använder bioetanol som bränsle inte avger varken rök, lukt eller sot. Nu på senare år har bioetanolspisar blivit kallade de miljövänliga spisarna.

Det finns flera 100 olika märken på braskaminer och detsamma gäller för etanolkaminer. Etanolkaminer är en ny uppfinning som har kommit till nu under 2000-talet. En av de största fördelarna med en etanolkamin är att ingen skorsten behöver installeras, ni slipper bekymmer om ansökningar dyra offerter från byggbolag som vill bygga er skorsten osv. Utan de vanliga etanolkaminerna är enklare att installera än ett objekt från IKEA. Det medföljer alltid manual och en väggkamin kanske tar 15-20 minuter att installera vilket är det svåraste som finns om man inte skall bygga sin helt egna kamin.

Skorstensfria kaminer har blivit populära i lägenheter, nya hus, restauranger och företag. En av de stora anledningar till att de blivit så populära i offentliga miljöer är att underhållet som behövs utföras är nästan noll. När alkoholen hälls i brännaren och sedan värmes upp för att avdunsta med sina gula lågor rengörs brännaren. Dock någon gång per år kan det vara bra att ta en trasa med lite vatten och torka av brännaren så att den får tillbaka sin ursprungliga färg. Det går tyvärr inte att undvika att brännaren blir lite svart.

Ni kan självklart placera våra kaminer i vilket rum ni vill. Vi har satt upp lite rekommendationer beroende på storleken på brännaren. Ifall ni har valt en modell med en brännare på 1 liter rekommenderar vi att ni placerar den i ett rum som är större än 15 kvm. 2 liter rum större än 25 kvm, 3 liter 35 kvm osv. Det är dock inte vanligt att den sammanlagda storleken på brännarena är större än 3 liter på en redan konstruerad modell.

Hos oss hittar ni skorstensfria kaminer i fyra olika modeller och det är

  • Väggmonterade kaminer vilket är alla våra etanolkaminer som kan placeras på en vägg. Vi har idag cirka 10 stycken väggkaminer.
  • Fristående kaminer är de kaminer som kan placeras på golv. Här ingår stora kaminer med då de också kan stå på golv utan stöd.
  • Stora kaminer detta är våra största kaminer som har blivit väldigt populära bland våra kunder.
  • Bordsplacerade kaminer är de minsta av våra kaminer och kan placeras både på bord och golv.

Ifall ni är intresserad av något annat än vad som listats ovan är det bara att höra av sig, så ska vi se vad vi kan göra.

Ni kanske är intresserad av en öppen spis på väggen då kanske ni skall kolla lite på Arlington.

Arlington öppen spis på väggen
Arlington är en öppen spis på väggen utan skorsten. Använder sig av bioetanol som bränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *