Er etanolspis?
Information om våra eldstäder

Fem fördelar varför ni skall välja en spis som drivs på etanol

Vi kommer ge är fem skäl varför ni skall välja en kamin som drivs på etanol

Ifall du är intresserad av en eldstad som brinner utan lukt eller rök är detta ett inlägg som kan vara bra att läsa. Vi har idag ett trevligt utbud av skorstensfri spisar i flera olika designer. Med en eldstad som drivs på etanol slipper ni allt bekymmer som en vanlig braskamin kan ge er.

1. En bioetanolspis avger värme

Det är många som har fått uppfattningen att gaskaminer bara ger en fin touch till inredning, men de avger faktiskt en del värme. Om en traditionell spis på ger 6-9 kW ger en gaskamin cirka 2,5-4 kW beroende på storleken på brännaren. Vi kommer aldrig att råda er att investera i en bioetanolkamin ifall ni skall använda den som primär värmekälla, då det är billigare att tillverka värme med en traditionell spis. Detta är heller inte produktens ändamål. Dock är etanolkaminer väldigt bra använda för att öka temperaturen under kalla vinterdagar eller i uterum under höst och vår. De kan förlänga anspänningstiden av ett uterum till tidigare vår och senare höst. Detta innebär att du aldrig kan använda rummet så mycket som du vill, men med en skorstensfri kamin kan du få rummet trevligt och varmt de dagar ni annars inte kunde ha varit i rummet. Värmen från en etanolspis kommer nästan omedelbart och skapar långsamt en trevlig och behaglig temperatur.

2. En bioetanolkamin behöver ingen skorsten

Som ni förmodligen har läst flera gånger säljer vi endast kaminer som drivs på alkohol, i detta fallet bioetanol. Dock går det väldigt bra att installera en skorsten ifall ni vill ha det. Alltid trevligt att få in lite frisk luft i rummet men det är absolut inte nödvändigt. Den stora fördelen med skorstensfria eldstäder är att ni inte blir begränsade på något sätt. Eldstaden byggs inte in i ert hus och följer inte med vid försäljning. Sen är de dessutom väldigt lätta att flytta på. Som exempel det börjar bli lite småkallt ute på terrassen en sen sommarkväll och ni vill få lite extra värme. Då kan det vara bra att flytta spisen hit. Dock är inte väggmonterade spisar rörliga på samma sätt fast de är bra mycket rörligare än en traditionell spis med en skorsten. Det är lika enkelt att flytta på en väggkamin som en hylla från IKEA.

3. Ingen lukt, rök eller sot

Detta är den stora anledningen till att ni inte behöver någon skorsten. Etanol är ett väldigt rent bränsle som endast avger vatten och koldioxid vid förbränning, misstar er inte nu när det står etanol och köp etanol från bensinmacken. Spisarna använder något som heter bioetanol eller i svenska butiker spisbränsle. De avger ingen sot vid förbränning då det är väldigt rent, ni kommer dock att kunna se lite sot på de ställen som elden har rört vid vilket inte går att undvika.

4. Ingen städning, lite underhåll

Som en konsekvens av de rena flamman blir behovet av rengöring väldigt liten. Det sot som ni kan se på brännaren kan enkelt plockas bort med en fuktad trasa. Ifall din bioetanolspis är gjord i rostfritt stål eller brännaren kan ni polera den så att den kommer se så gott som ny ut.  Ifall du har glasskiva framför brännaren på din etanolspis, behöver du väldigt sällan göra rent denna då mängden sot är minimal. Det enda som kommer att se använt ut med tiden är själva brännaren. Eftersom denna är utsatt för en stor mängd värme i långa perioder vilket gör att färgen på stålet kommer att förändras. Tur för dig, så finns det lösning och det är genom att använda sig av en svamp eller liknande och torka av brännaren.

5. Lätt att använda

Förutom att de kräver lite rengöring och underhåll är etanol eldstäder också otroligt lätta att använda. Du häller bara etanol i en behållare och tänder sedan på den med en brännare med lång hals. Efter några minuter kommer en gul och varm flamma att visas, denna flamma kan i början vara lite blå. Ifall er nyinköpta eldstad har brunnit i ett tag och ni är lite trötta på den, eller värmen i rummet har stigit tillräckligt kan ni enkelt stänga av den genom att dra för locket på brännaren. Etanolen som är kvar i brännaren kommer att avdunsta sakta ifall locket är på och ifall ni tänder på spisen inom tillräckligt kort tid behöver ni inte addera nytt bränsle.

Nu har jag gett er fem skäl varför ni skall investera i en spis som drivs på alkohol. Självklart finns det många andra skäl också som talar för investering av en eldstad som drivs på etanol. Det är en grön produkt vilket enkelt kan sägas som miljövänligt.

En av våra mest populära eldstäder är Stow stor etanolspis svart.

Etanolspis i stor storlek Stow

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *